joi, 11 noiembrie 2021

Ce este cyberbullyingul?



Autor: Agrigoroae Dida Andreea

Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Printre exemple se numără:

· răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare;

· transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;

· copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.

Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying lasă amprente digitale- înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.

Cum faci diferența dintre o glumă și bullying?

Toți prietenii glumesc unii cu ceilalți, dar, uneori, e greu să îți dai seama dacă cineva doar se amuză sau vrea să te rănească, mai ales în mediul online. Câteodată iau chestiunea în glumă și îți spun “glumeam doar,” sau “ nu o lua prea în serios.”

Dar dacă te simți ofensat sau crezi că ceilalți râd de tine și nu cu tine, atunci gluma a mers prea departe. Dacă continuă chiar și după ce ai rugat persoana respectivă să se oprească și încă te frământă cele întâmplate, atunci ar putea fi vorba de bullying.

Iar atunci când agresiunea are loc online, poate atrage după sine atenția nedorită din partea multor persoane, inclusiv a necunoscuților. Oriunde s-ar întâmpla, dacă te nemulțumește, nu ești obligat să o accepți.

Spune-i cum vrei, dar dacă te face se te simți prost și nu încetează, atunci este mai bine să ceri ajutor. Oprirea cyberbullyingului nu se rezumă doar la demascarea hărțuitorilor (bullies), ci presupune și recunoașterea faptului că toți merităm respect, atât în mediul online cât și în viața reală.
Care sunt efectele agresiunii de tip cyberbullying?


Când agresiunea de tip bullying are loc în mediul online, simți că ești atacat oriunde te-ai afla, chiar și în propria casă. Poate părea o situație fără scăpare. Efectele pot fi de lungă durată și pot afecta o persoană în multe feluri:

· Psihic- te simți supărat, stânjenit, prost, chiar furios.

· Emoțional- te simți rușinat sau îți pierzi interesul pentru lucrurile care îți plac.

· Fizic- te simți obosit (ai insomnii) sau ai simptome precum dureri de stomac sau de cap.

Teama de a fi luat în râs sau de a fi hărțuit de alții te poate împiedica să te exprimi liber sau să încerci să rezolvi problema. În cazuri extreme, cyberbullingul poate duce și la suicid.

Agresiunile de tip cyberbullying ne pot afecta în multe feluri. Dar situația poate fi depășită și persoanele afectate își pot redobândi încrederea și sănătatea.
De ce este important să raportezi?


Dacă simți că ești ținta agresiunii de tip bullying, primul pas este să ceri ajutorul unei persoane în care ai încredere, precum părinții tăi sau un membru apropiat al familiei sau un alt adult de încredere.

În școala ta îi poți cere ajutorul unui consilier, profesorului de sport sau profesorului tău preferat.

vineri, 5 noiembrie 2021

ANUNȚ

 


 

Școala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni are, la data de 05.11.2021, personal didactic de predare vaccinat 53,45%, personal didactic auxiliar vaccinat 40%, iar personal nedidactic vaccinat 48,64%.

 

Director,

Prof. mihaela pinzaru

marți, 4 mai 2021

Anunt

 

NR. 7/ 12.04.2021

 

                                                     ANUNȚ

Atribuire contrat prestări servicii de catering – masă caldă pentru elevi în proiectul ”Școala incluzivă pentru toți elevii!” derulat cu fondurile SEE și Norvegiene și implementat în perioada 01.02.2021 – 31.01.2023 la Școala gimnazială ”Octav Băncilă” Corni, jud. Botoșani

Capitolul I

Secțiunea 1.

Autoritatea contractantă: Organizația Femeilor Tg. Frumos, jud. Iași pentru proiectul ”Școala incluzivă pentru toți elevii!” finanțat de Granturile SEE și Norvegiene în cadrul programului Active Citizens Fund, Apel #7 - Acțiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, Runda1, cod proiect: RO2020/ACF_A7_MM_17

Secțiunea 2.

 Obiectul contractului și procedura

 2.1. Denumire contract: Contract de prestări servicii catering – masă  

 caldă pentru elevi

 2.2 Obiectul contractului: masă caldă pentru 70 elevi conform

 specificațiilor tehnice din Cererea de oferte prezentate și transmise

 posibililor ofertanți

 2.3 tip de contract prestări servicii cod CPV: 55524000 – 9 și CPV

 55523100 – 3

 

 

 

 

 

Capitolul III

Secțiunea 1.

Procedura de achiziție

Procedura operațională proprie de achiziție

 

Secțiunea 2.

 Criteriul de atribuire

1.Criteriul de atribuire: cel mai bun raport preț – calitate

 

Secțiunea 3.

 Număr de cereri de oferte transmise: 3 (trei potențiali beneficiari) care

 au ca activitate catering și restaurant

 

Secțiune 4.

 Număr de cereri primite: 1 (una), a firmei câștigătoare

 

Secțiunea 5.

 Valoarea totală estimată: 296.700 lei Ron fără TVA (menționată în documentație)

 

Secțiunea 6.

 Contract nr. 5 din 09.04.2021

 Câștigător: S.C. CONREC S.A. Botoșani, Str. Națională, nr. 146.

 

 

 

 

miercuri, 31 martie 2021

 


”Școala incluzivă pentru toți elevii!”

  Încărcătura simbolică și emoțională a reînceperii școlii la data de 8 februarie 2021, s-a amânat pentru elevii Școlii Gimnaziale ”Octav Băncilă” Corni, cu încă o săptămână, totuși elevii acestei școli primesc șansa recuperării lacunelor acumulate în perioada școlii online.

   Startul proiectului intitulat ”Școala incluzivă pentru toți elevii!” va fi prezentat în cadrul Conferinței de presă din data de 04.03.2021 ora 12 (13), la care vă invităm să participați și care va avea loc la biblioteca școlii, unde vor fi prezente persoanele invitate, implicate direct și indirect în proiect, precum și reprezentanți ai presei locale.

  Conform statisticilor naționale ”unul din cinci elevi români, mai precis 19%, nu merg la școală” , în condițiile pandemiei de Covid 19 din 2020 situația școlară s-a agravat, iar în mediul rural peste 61% dintre elevi nu au avut acces la cursuri online. În pandemie a devenit clar că pregătirea remedială este o necesitate. Suntem o ţară ”campioană” la abandon şcolar, în top la analfabetism funcţional (40%), iar școala online (acolo unde nu s-a realizat) a crescut semnificativ numărul elevilor în situație de risc.