Iurac Bogdan
Clasa a VII-a
Indrumator:Ivancov Elena, profesor de limba romana
Un model demn de urmat este,fara indoiala,Nicolae Iorga
De ce Nicolae Iorga? Unul din motive ar fi acela ca el se alatura unor nume mari ca cel al poetului Mihai Eminescu,compozitorul George Enescu,pictorilor Stefan Luchian si Octav Bancila,parintelui Cleopa si Patriarhului Teoctist,personalitati de mare valoare care s-au nascut in judetul Botosani.
Fiecare dintre aceste nume poate constitui,la randul lor, un model de urmat,un reper, la un moment dat, in viata fiecaruia dintre noi, in definirea personalitatii noastre.
Toti cei mentionati reprezinta certe valori ale culturii noastre,iar noi trebuie sa stim sa ne pretuim adevaratele valori.
A vorbi despre ele,este un semn de pretuire si respect.Asta putem face.
De ce Nicolae Iorga? Pentru ca a fost un mare istoric,un critic literar,documentarist,dramaturg,poet,memorialist,ministru,
prim-ministru,profesor universitar si academician roman.
A avut o activitate stintifica neegalata de un alt scriitor roman,cel putin cantitativ,fiind autorul a 1003 de volume si 17555 de articole si studii.
A scris sinteze,monografii de orase, de domenii, de familii, a scris istoria bisericii, a armatei, a literaturii etc.
A fost inzestrat cu o memorie extraordinara si cu o neobisnuita putere de munca.Demn de mentionat e faptul ca a terminat Facultatea de Litere din Iasi intr-un singur an.
Nicolae Iorga a reprezentat stiinta si constiinta istorica, spiritualitatea poporului roman in cele mai importante momente ale existentei lui.
Cine si-ar fi inchipuit ca exista oameni care ar putea lasa drept mostenire urmasilor scrieri istoriografice, scrise in trei limbi, asa cum a facut-o el.
Intr-o viata oprita la 69 de ani, Nicolae Iorga a cercetat toata istoria romanilor si a scris foarte mult despre ei, a acumulat numeroase cunostinte pe care le-a daruit tuturor cu har unic, iar pentru acestea nu ai cum sa nu-i porti respect si sa te gandesti ca ar fi minunat ca o mica parte din tine sa fie asemeni lui Nicolae Iorga
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu