vineri, 2 noiembrie 2012

Copiii comentand despre datinile din CORNI


Aceste comentarii se găsesc pe www.voceaortodoxa. ro şi fac parte din proiectul DATINI DIN STRĂBUNI, desfăşurat la Şcoala Corni. Cele mai bune comentarii vor fi publicate şi în revista FLUX a Şcolii Gimnaziale Corni.


Am intrebat-o pe mama de traditiile si obiceiurile de odata si din ziua de astazi si mi-a zis:La Sfantul ANDREI mamele fetelor dadeau cu usturoi geamurile si usile, sa nu vina lupii si strigoii, fetele de maritat isi puneau sub perna un smoc de busuioc pentru ca se zicea ca, daca pune busuioc sub perna, i se va arata alesul in visul ei .La SFANTUL NICOLAE se organizau baluri si jocuri.La aceste baluri veneau toti gospodarii satului nostru. In prima zi de Craciun erau jocuri unde mergeau toti oamenii, iar seara oamenii asteptau sa vina jocul sau acum asa zisul hoeranul.La Anul Nou de SFANTUL VASILE oamenii mergeau in sat sa vada obiceiurile satesti. Mai tarziu, copiii porneau cu plugusorul si parintii lor asteptau si ei alti copii cu plugusorul. La BOBOTEAZA oamenii asteptau preotul,iar dupa plecarea acestuia, oamenii se pregateau a merge la biserica dupa aghiazma sfintita.


Ma numesc SCORTARIU FLORENTINA,sunt in clasa a VI-a C si am cules toate imformatiile de la mama mea, SCORTARIU MARIA-GAROFITA


Culegand mai multe date de la bunicii mei din satul Corni , despre obiceiurile de Sfantul Andrei , bunica mi-a spus ca pe vremea ei erau mai multe obiceiuri :se ungeau cu usturoi tocurile geamurilor si ale usilor pentru a nu veni strigoii , fetele nu aveau voie sa se pieptene deoarece, cand mergeau la claca (la sezatoare), era posibil sa intalneasca un lup.Se faceau strigoi si se mergea pe la casele oamenilor , se furau porti si se legau drumuri si multe altele . De Sfantul Nicolae se faceau jocuri si baluri la care participau atat gospodari, cat si tineretul satului . De Craciun si Anul Nou ,erau obiceiuri foarte frumoase pastrandu-se si acum unele dintre ele , acestea fiind: mersul cu colindul , cu steaua, la Anul Nou mersul cu uratul, iar a doua zi mersul cu sorcova. Obiceiul ursului, al caprei si calutului sunt foarte frumoase in satul nostru. Se merge cu jocul la casele gospodarilor imbracati în turci,cucoane si ofiteri. Ei joaca un joc numit alinerea.La Boboteaza, tinerii si batranii merg imbracati in straie de sarbatoare la Biserica pentru a lua agheazma. 


Comentariu de Scortariu Constantin-Claudiu din cl.a-VI-a C de la Scoala Corni si culeasa de la Scortariu Frasina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu