SARBATORI DIN COMUNA CORNI
AM aflat de la bunici mei ca in noaptea de Sfantul Andrei sau noaptea lupiilor oameni mananca dar si ung usile si geamurile cu usturoi pentru nu ai bantuii strgoi si moroi.Moroii sunt copii morti si nebotezati.Pentru a feri vitele de spiritele rele oameni le amesteca in mancare un pic de busuioc.Femeile intorc oalele si canile cu gura in jos pentru a feri casa de spiritele rele.Fetele isi pun seara sub perna busuioc pentru al visa pe cel ales.Se fura portile si se leaga drumurile.
DE MOS NICOLAE copiii isi lustruiesc getutele si le pun jos la pragul usi pentru a primi un dar.Copiii care au fost cuminti Mos Nicolae ii va rasplati cu un dar special,iar cei rai vor primi un bat cu spini.Se spune ca Mos Nicolae se tragea dintr-o familie bogata care ii ajuta pe copi si pe orfani.
DE CRACIUN copiii merg cu colinda,uratul,sorcova si cu steaua.In seara de 31 decembrie oameni dau diferite petreceri pentru a intampina noul an.Se spune ca cine rade cel mai mult la masa festiva acela va avea bulte bucurii tot anul.DACA porti in buzunar un solz de pesti vei avea noroc tot anul.
DE ANUL NOU oameni se imbraca in ursi,doctori ,caiuti si in alte diferite costumati.Acestia merg din casa in casa pentru a face plecuta ziua de ANUL NOU.
DE BOBOTEAZA preotul merge din casa in casa cu crucea in mana pentru ai stropi pe oamenii si casele lor cu agheazma.Preotul arunca in apa o cruce iar cel care se arunca in apa si prinde cruce acela va scapa de boli tot anul.
COMENTARIU de Ursuleanu Florentina din clasa.A-7-A DE LA SCOALA CORNI OCTAV BANCILA si informatile culese de la URSULEANU MARIA.
Obiceiuri crestine
De obicei in satele romanesti de Sfantul AndreI , seara baietii muta portile la fete. La fel , fetele se vrajesc numarand parii la gard,al noualea par daca e drepr sau daca e stramb mirl v-a fi ghebos iar daca parul e drept mirele este drept si frumos.
De Sfantul Nicolae este obiceiul de a pune la copiii cuminti ciocolata,bomboane in ghetute si le spune parintilor ca a venit mos Nicolae, iar la copii rai le pune cate o varguta.
De sfintele sarbatori ale Craciunului preotul merge din casa in casa vestind nasterea pruncului Iisus Hristos.
La fel este obiceiul de a umbla cu steaua trei copii reprezentand cei trei magi care s-au calauzit dupa steaua care a mers deasupra staulului in ieslea unde s-a nascut Iisus Hristos.
La intai ianuarie se sarbatorest Anul Nou. Se face slujba la biserica. Mai sunt obiceiuril de a se imbraca (masca) ursi,capre si alti mascati care umbla prin sat numit joc.
Pe 6 ianuarie este boboteaza.Se face slujba la biserica si se sfinteste apa care se numeste aghiazma. Crestinii se inchina,bea aghiazma si stropesc prin casa pe la vite si pe la alte animale.
Inainte de 4 si 5 ianuarei inainte de Boboteaza,preotul umbla din casa in casa pentru ai stropi ep oameni cu aghiazma.Acesta sarbatoare este numita Ajunul Bobotezei.
Acestea sunt obiceiurile crestine.
Pe 6 ianuarie este boboteaza.Se face slujba la biserica si se sfinteste apa care se numeste aghiazma. Crestinii se inchina,bea aghiazma si stropesc prin casa pe la vite si pe la alte animale.
Inainte de 4 si 5 ianuarei inainte de Boboteaza,preotul umbla din casa in casa pentru ai stropi ep oameni cu aghiazma.Acesta sarbatoare este numita Ajunul Bobotezei.
Acestea sunt obiceiurile crestine.
Sorohan Valeria Clasa a-VI-a A Scoala cu clasele I-VIII "Octav Bancila" NR.1 Corni.
Pers. de la care am cules imformatiile: Sorohan Dumitru
Obiceiuri de sfintele sarbatori
De Sfantul Andrei pe 30 noiembrie se mai intalnesc si astazi unele obiceiuri hazlii cum ar fi baietii pun piedici pe drumuri, se fura portile de la fetele nemaritate, se fac strigoi din bostani in care punem o lumanare aprinsa.
Fetele nemaritare isi pun in acea seara de Sfantul Andrei busuioc sfintit sub perna ca sa isi viseze uristul. Se mananca usturoi si se pun la geamuri si isi ca sa-i apere de duhurile rele .Oamenii dau foc la cauciucuri si fac foc impotriva duhorilor rele .
O alta sarbatoare este Sfintul Nicolae care pe 6 decembrie cand noi copiii ne curatam si lustruim ghetutele si le punem la usa in asteptarea lui Mos Nicolaie care ne pune un cadou in ele.
Prin ani 70-80 mama impreuna cu fiica mergeau la bal, iar mama statea pe un scaun si pazea fata, iar ea se distra si dansa.
De Sfantul Nicolaie se fac mancaruri alese, iar pe cei pe care-i cheama precum Sfantul Nicolaie isi sarbatoreau ziua in familie sau cu prietenii.
Alta sarbatoare este Craciunul care se sarbatoreste pe 25 decembrie, iar pe 24 decembrie in unele zone se merge cu colindatul din casa in casa.
Oamenii se duc in padure si taie un brad frumos, iar cei care au posibilitatea il cumpara la fel si cu cadourile, mamele le impleteau copilor:manusi, fulare, sosete si asa altele, iar alti le cumparau de la magazin.
Bradul era impodobit cu diferite podoabe, acestea se faceau din hartie creponata si era bucuria copiilor sa-l impdobeasca.In varful bradului se punea ceva deosebit.
In Ajunul Craciunului se sacrifica porcul si se face pomana porcului ,masa la care se aduna toti membrii familiei .
Dupa Craciun urmeaza Anului Nou care este pe 1 ianuarie , iar dupa amiaza copiii merg cu uratul. A doua zi dupa urat se merge cu semanatul . Se seamana cu grau si orez. Dimineata se spune ca animalele vorbesc si trebuie sa le semeni pe ele mai intai
O sarbatoare frumoasa este Boboteaza. O sarbatoare religioasa care are loc pe 6 ianuarie. De Boboteaza toti oamenii merg la biserica pentru a lua aghiazma sfintita care se bea in fiecare dimineata pe stomacul gol timp de noua zile.Cat timp apa din fantana este aghiazma nu ai voie sa speli.
Vanatorii trag focuri de arme cu gloante false, iar preotii aruncau o cruce de gheata in apele curgataore si tinerii curajosi se duceau in apa si prindeau crucea. Cel care o va lua se spune ca va primi de la Dumnezeu noroc si multa sanatate.
Aceste sarbatori ne bucura pe toti crestinii si ele fac parte din viata noastra !
Oniciuc Andreea si Vasiliu Diana ,cl.a VI-a B Scoala cu cl I-VIII "Octav Bancila" NR1.Corni
Pers. de la care am luat informatiile: Jitariu Elena si Vasiliu Liliana
Afland mai multe informatii de la bunicii mei din Corni,privind sarbatorile si obiceiurilede :Sfantul Andrei,Sfantul Nicolai,de Craciun si Boboteaza o sa va spun cum erau sau mai sunt aceste sarbatori.
Pe 6 decembrie sarbatorim Sfantul Nicolai,deschizand usile caselor.Specificacestei zi,este faptul ca il asteapta cel mai mult copiii,deoarecese de Sfantul Nicolae cei care au fost cumintipe tot parcursul anului,si care isi curata mereu incaltamintea,gasesc in ea dulciuri sau multe alte daruri.
De Craciun,maturii,dar in special copiii umbla cu colindatul de la casa la casa,astfel vestind nasterea Domnului.Copiii fiind mascati corespunzator dupa colind,sunt rasplatiti de catre gazda cu dulciuri sau bani.
o alta sarbatoare semnificativa este Sfantul Andrei.O zi in care fetelese distreaza facand micivrajitorii,cu ajutorullor,ele isi afla sortitul.Dar baietii fura portile fetelor pentru ca acestea,trezinu-se dimineata fara ele,sa porneasca in cautarea lor.
De Boboteaza ,oamenii vin imbracati cu haine specifice si merg la biserica pentru a primi agheazma.
Comentariu de Lupu Ioana-Alexandra ,clasa a VI-a C,si culeasa de Oboroceanu Angela.
SFANTUL ANDREI Bunicii mei pe vremuri faceau strigoi dintr-un dovleac,scotea samburii din ei,faceau ochi,nas,gura si puneau o lumanare in el si mergeau pe la case.Legau drumurile,ungeau ferestrele,usile cu usturoi sa nu vina strigoii.Se vrajeau,mergeau la fantana in timpul lui 12 si venea ursitul.Se pieptanau,puneau pieptanul sub perna si isi visau ursitul.SANTUL NICOLAE .Obiceiurile care se faceau era jocul,balul.Ei mergeau la joc cu mamele lor la bal.CRACIUN.La Craciun ei mergeau cu colindul la fiecare casa si le dadea nuci,mere si colaci,ei se bucurau foarte mult ca erau copii.ANUL NOU.La anul nou mergeau cu clopotelul la fiecare casa si le dadea nuci ,mere ,bani ,colaci.Mergeau cu sorcova la fiecare casa.BOBOTEAZA.Pe vremuri la boboteaza oamenii erau imbracati cu haine corespunzatoare obiceiului.
Comentariu de Harabagiu Denisa,clasa VI-c si culeasa de Belciug Geanina.
Sf. Andrei
-se furau portile si se blocau drumurile.
-isi puneau usturoi la geamuri sa fuga strigoii.
-fetele puneau busuioc sub perna sa isi viseze ursita
Sf.Nicolae
-se dau dulciuri, hainute si de incaltat copiilor se zice ca "...Sf.Nicolaie a calcat pe o vietate cu un picior si de atunci sia dat papucul jos si umbla desculti.."
- copii isi curatau papuci ca in seara de sf. nicolaie sa vina si sa le puna dulciuri dar la copii obraznici sa le puna o nuielusa,
Craciunul
-se face bradul,iar peste cateva zile Mos Craciun vine sa ne puna cadouri sub brad ,iar a doua zi stam cu familia desfacem cadourile si ne bucuram de ce am primit fie si cel mai simplu lucru.
-cel mai frumos lucru ca in seara de craciun ne strangem toata familia la masa si povestiti ce sa mai intamplat.Si va amintiti de cand erati copii si radeti...
-se mercea cu colindatul si primeau nuci,colaci,mere.
-se faceau jocuri in sat de zilele Craciunului
-in ajunul Craciunului coceau turte si se facea jufa cu canepa
-in ajunul Craciunului vine parintele si vesteste nasterea domnului
Anul Nou
-se erge cu uratul,sorcova si steaua dar nu toate in aceeasi zi ..
-se ibracau damele si ursi si se face joc in sat
-se adunau in centu si se taia schitul
Boboteaza
-vine preotul cu aghiazma si stropeste in casele oamenilor
COMENTARI FACUT DE URSULEANU MADALINA DIN CLASA A -VII- A A
MULTUMESC MAMEI SI BUNICI PENTRU INFORMATII.